17 березня 2020 о 15:30

Блюдо дня: Будда Боул

Якщо ви активний користувач Instagram, то напевно вам потрапляли на очі красиві яскраві фото з мисками, повними абсолютно різних овочів, круп та суперфуду. Всіх їх об'єднує лише хештег #BuddhaBowl. Така ж назва почала зустрічатися в міських закладах здорової їжі та веганських кафе.

Як з'явилося?

Історія кулінарії свідчить, що виникненню Чаші Будди ми зобов'язані власне самому Будді, який був зосереджений на духовній їжі та споживав дуже мало їжі насущної. Кажуть, розклад дня Будди був розпланований таким чином: першу половину дня він присвячував медитації, а другу - прогулянкам на вулиці з глибокою мискою, куди його послідовники клали невеликі порції чогось їстівного. Це була проста їжа, яку люди вирощували самі - найчастіше рис, каррі, боби. Незважаючи на, здавалося б, убогий раціон, зміст миски був багатим на вітаміни, мікроелементи, клітковину. Тому такої «чаші» Будді цілком вистачало, щоб жити довго і відчувати себе добре. Варто підкреслити, що Чаша Будди - це навіть не певна страва, а концепція приготування. Оскільки складатися вона може з сотень варіацій поєднання продуктів. Головне - щоб це були цільні продукти рослинного походження, що легко засвоюються та добре насичують.

У сучасну кулінарію Чаша Будди повернулася чотири роки тому, разом із бумом на вегетаріанство та усвідомлене харчування, а також з модою на красиву подачу та стильну сервіровку, якою можна похвалитися в соцмережах.

Фудблогер та засновник програми Hippie Lane Талін Габрієлян часто зізнається в любові до Чаші Будди

У чому користь?

Чаша Будди повинна складатися виключно з корисних продуктів, які ми всі не можемо привчити себе включати в раціон. Замість овочів та злаків, ми все ще звикли робити ставку на борошняні і рафіновані продукти, з великою кількістю цукру та в різному ступені обробки, що, звісно, негативно позначається і на здоров'ї, і на фігурі. Тому Чаша Будди - це плюс одна ваша корисна звичка, яка додасть до раціону дійсно корисну збалансовану їжу. Крім того, Чаша Будди передбачає філософію усвідомленості та споглядання - її не можна їсти у поспіху або на ходу. Важливо відчути смак всіх інгредієнтів, насолодитися ними та під час трапези подякувати Всесвіт за все хороше, що вам приніс цей день.

Як приготувати?

Як ми вже сказали вище, Чаша Будди може складатися з десятків різних інгредієнтів, але найчастіше у цей «набір» мають входити овочі, злаки, бобові, зелень та легка заправка. Пропонуємо саме такий рецепт.

Інгредієнти: ½ склянки відвареної крупи кіноа, 1 стакан відвареного нуту, ½ склянки потертої моркви, ½ склянки дрібно нарізаної червонокачанної капусти, 2 склянки листя капусти калі, 1 невеликий авокадо. Соус: ½ склянки класичного йогурту «Галичина», 1 столова ложка лимонного соку, 1 чайна ложка меду, 1/3 чайної ложки червоного меленого перцю.

Рецепт: Крок 1. Відварити кіноа і нут: кіноа промити та додати у киплячу солону воду (пропорції 1:2). Зменшити вогонь і варити крупу протягом 15 хвилин. Промити нут і вимочити його протягом 4 годин. Потім поставити варити, довести до кипіння і варити ще 40 хвилин.

Крок 2. Потерти свіжу моркву, нарізати капусту, промити листя калі й порвати на шматочки. Очистити та нарізати скибочками авокадо. Всі інгредієнти разом із готовими киноа і нутом акуратно помістити у глибоку миску.

Крок 3. В окремій ємності змішати для заправки йогурт, лимонний сік, мед, червоний перець. Готовий соус додати у Чашу Будди.

Приємного апетиту та усвідомленої трапези!

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі