04 жовтня 2019 о 10:52

10 речей, які ніколи не потрібно робити після тренування

Наші звички по закінченню тренування сильно впливають як на час відновлення, гарне самопочуття, так і на результати: фізичні та психічні показники ефективності.

Не варто сприймати 30-хвилинне тренування, як частину важкого робочого дня або покарання за з'їдений шматок торта. Перегляньте своє ставлення до фітнесу та визначте його, як спосіб життя. І це, безумовно, сприятливо вплине на решту дня після заняття спортом. Таким чином, ми отримуємо максимальну віддачу від тренувань, занять йогою, бігу або всього, що любимо.

Поспілкувавшись з фітнес експертами, ми підібрали найважливіші поради, які допоможуть закріпити результати тренувань та відчувати себе краще. Отже: 10 речей, які НЕ варто робити після занять спортом. Застосовуйте вже з наступного тренування!

1. Постійно перевіряти свій телефон

Ваші робочі електронні листи, повідомлення від друзів та нові пости в Instagram нікуди не подінуться через годину після закінчення тренування. Одразу після тренування кров переповнена ендорфінами від фізичної активності, кількість яких потім йде на спад. Замість того, щоб повертатися до роботи з телефоном (і найчастіше, пов'язаного з нею стресу) одразу після тренування, надайте мозку трохи перепочинку.
Дайте собі якийсь час, щоб зрозуміти, як себе почуває тіло і розум.

2. Самобичування

Ви знайшли час для себе, незалежно від того, який завал на роботі, а ще й вечерю готувати. Хваліть себе за те, що все ж потрапили у зал і виконали всі ці непрості вправи.

Найчастіше, самопочуття після інтенсивного тренування набагато краще, ніж було до. А почуття власної гідності здіймається до небес. Щоправда, це перетворення всередині, зазвичай, не одразу відображається зовні, тому після заняття радимо триматися подалі від дзеркала та зосередитися саме на тому, як ви себе почуваєте.

3. Пропускати розтяжку

Коли ми біжимо з усіх ніг зі спортзалу тільки-но закінчивши тренування, пропускається дійсно важлива частина фітнес-процесу: розтяжка. Тренування включає в себе руйнування м'язів із наміром наростити їх. Якщо не сприяти відновленню м'язів за допомогою розтяжки, можуть виникнути травми через перенапруження. А це призводить до непродуктивних тренувань та викликає швидку втому.

Скільки має тривати розтяжка? Експерти радять, розтягуючи будь-яку групу м'язів, робити 2-3 підходи та затримуватися на 30 секунд у кожному положенні. І пам'ятайте: короткий стретчинг краще, ніж його відсутність.

4. Залишатися у мокрому тренувальному одязі

Звичайно по завершенню тренування, ви відчуваєте себе героєм в одязі, просоченому власними досягненнями. Але цей синтетичний мокрий одяг потрібно одразу ж зняти.
Залишаючись в ньому, ви можете наразитися на ризик шкірних або грибкових інфекцій, особливо в залах із загальним обладнанням.

5. Їсти великі порції та фастфуд

Звичайно можна запевняти себе, що тяжко працюючи в залі, ви «заробили» великий соковитий бургер. Але шлунок подякує вам за перепочинок після інтенсивних вправ. Найкраще взяти з собою легку закуску, яка допоможе уникнути спокус. Наприклад, фрукт або сир. А за кілька годин після тренування вже можна приступити до повноцінного прийняття їжі. Що їсти після тренування ми писали у цій статті .

6. Приймати вітаміни та добавки

За словами дієтологів і тренерів, коли йдеться про харчування після тренування, люди часто думають, що обов'язково приймати якісь добавки, щоб швидше відновитися та не страждати від крепатури. Найчастіше, приймають вітаміни С, Е та А, коензим Q10, НПЗП (нестероїдні протизапальні препарати, такі як ібупрофен) або продукти, спеціально призначені для відновлення після тренувань. Однак ці добавки можуть принести більше шкоди, аніж користі.

У великих дозах ці з'єднання можуть впливати на адаптацію вашого організму до тренувань. Вживаючи добавки та вітаміни одразу після тренування, ви по суті зводите нанівець зусилля, щойно витрачені в тренажерному залі.

Перш ніж пити будь-які добавки, обов'язково порадьтеся з лікарем про можливі побічні ефекти і про те, як ці препарати можуть взаємодіяти з іншими ліками.

7. Сидіти і не діяти

Коли ви повертаєтеся з обіднього заняття йогою назад до свого робочого місця або плюхаєтеся на кушетку після довгої пробіжки для перегляду серіалу, ви не надаєте жодної допомоги своєму тілу. Метаболізм та кровообіг розігнані, пульс високий. Остигати потрібно плавно, поступово знижуючи активність. В іншому випадку ми маємо: біль у м'язах та відстрочений час відновлення. Намагайтеся залишатися активним впродовж дня. Вставати кожні 30 хвилин, щоб прогулятися офісом. Загалом, не варто валятися на дивані або лягати спати одразу після тренування.

8. Ставати на ваги

Пам'ятайте: незалежно від того, яка цифра на вагах, спорт - це добре для вашого тіла. Не зациклюйтеся на вазі, адже це заважає позитивному прогресу. Хоча ми всі і фантазуємо, що разок гарненько попотівши на тренуванні ми втратимо, наїденних за місяць 3 кіло, але цього не станеться.

9. Вживати алкоголь

Вживання алкоголю після важких вправ - одна з найгірших речей, які ви можете зробити для свого організму. З прискореним серцебиттям та перекачуванням крові, вживання алкоголю незабаром після тренування вплине на вас швидше і сильніше, ніж зазвичай.

Вживання алкоголю після тренування негайно зменшить синтез м'язового білка. Це уповільнює відновлення, зменшує користь від тренувань та змушує вас відчувати себе ще гірше наступного дня.

10. Припиняти пити воду

Більшість людей справно п'ють воду під час тренування, але забувають, що важливо продовжувати пити воду і після її закінчення. Вплив фізичної активності на рівень гідратації може тривати кілька годин. Зневоднення уповільнює процес відновлення, скорочує синтез м'язового білка та не дає організму позбавиться від непотрібних продуктів життєдіяльності.

Щодо того, скільки потрібно пити - дотримуйтеся порад вашого тіла. Всесвітня організація охорони здоров'я розрахувала, що необхідну кількість води для людини - 30 мл на один кілограм ваги. Це близько 2 л води. Крім того, не чекайте, доки відчуєте спрагу. Це явна ознака того, що ви не отримуєте достатню кількість рідини.

Поселивши спорт у своєму житті, ви помітите позитивні зміни як всередині, так і зовні.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі