03 березня 2020 о 14:30

Коронавірус і туризм: важливі поради для мандрівників

Незважаючи на епідемію коронавирусу, люди продовжують подорожувати, літати літаками та відвідувати нові країни. Панікувати не варто, адже життя не зупинилося, але важливо знати, яких заходів безпеки триматися, щоб уберегти себе від зараження вірусом.

Ми зібрали інформацію про прості профілактичні заходи, яких варто дотримуватися, коли ви в дорозі, в аеропортах та місцях з підвищеним ризиком зараження вірусами. А також про те, чи поширюється звичайна страховка на лікування від коронавируса.

Мийте руки та не торкайтеся очей

Остаточно підтверджених даних про способи передачі коронавируса від людини або тварини вчені наразі не мають. Однак спираючись на попередній досвід у вивченні патогенів коронавируса (SARS), медики виділили основні шляхи передачі:
- повітряно-крапельним шляхом через дихальні шляхи та слизову оболонку очей,
- фізичний контакт зі слиною інфікованого або після відвідування туалету з подальшим пероральним потраплянням вірусного матеріалу в організм.

Вірус так активно поширюється поміж країнами через постійні переміщення людей. У зв'язку з цим усі мандрівники мають виконувати прості і розумні рекомендації щодо запобігання поширенню респіраторних вірусів.

Що потрібно робити:

  • Часто мийте руки з милом під проточною водою не менше 20 секунд.
  • Якщо мило і вода недоступні - використовуйте дезінфікуючий засіб для рук, який містить не менше 60% спирту. Це особливо важливо після користування громадським транспортом та у місцях з великим скупченням людей.
  • Не торкайтеся очей, носа і рота немитими руками.
  • Уникайте тісного контакту з хворими людьми будь-якими можливими способами. Дотримуйтесь дистанції в громадських місцях.
  • Якщо ви погано себе почуваєте і, якщо у вас підвищена температура, скасуйте поїздку.
  • Під час чхання та кашлю прикривайте рот одноразовою серветкою. Використану серветку необхідно викинути у відро для сміття та вимити руки з милом. Якщо у вас немає одноразової серветки - скористайтеся хусткою або рукавом.
  • Чистіть та дезінфікуйте часто використовувані предмети та поверхні вдома і на роботі (особливо мобільний телефон).
  • Якщо у вас з'явилися симптоми кашлю, лихоманки або задишки (навіть незначні) під час перебування за кордоном або під час подорожі, слід негайно звернутися до лікаря та уникати контакту з іншими людьми, як при грипі.

Як ви можете побачити, багато з перерахованих вище запобіжних заходів застосовні для всіх мандрівників, особливо під час загострення респіраторних захворювань.

Чи потрібно носити маску?

Використання лицьових масок при коронавірусі - суперечливий профілактичний захід. Медики вважають, що немає жодних доказів того, що носіння лицьових масок в якості загального профілактичного заходу корисне. Тому і не рекомендують використовувати їх поза клінічними умовами. Обов'язково маски потрібні тільки тим, хто є переносником будь-якого респіраторного захворювання.

Чи працює страховка при виявленні коронавируса

Ризик скасування поїздки через спалах коронавирусу не покривається більшістю стандартних страхових полісів. У тому числі це стосується й українських страхових компаній. Якщо під час поїздки у застрахованого туриста виникнуть проблеми зі здоров'ям через коронавирус, він може звернутися за терміновою допомогою - наприклад, викликати швидку. Ймовірно, ці витрати будуть оплачені. Витрати на лікування від коронавируса страховим полісом не покривається.

Майте на увазі, що після перельоту вас може очікувати моніторинг температури і стану здоров'я на вхідних і вихідних портах. На сьогодні вимірюють температуру прибулих пасажирів в аеропортах: "Бориспіль", "Київ" (Жуляни), Одеса, Харків, Херсон, Львів, Запоріжжя та Дніпро. Залежно від країни відправлення/прибуття від вас можуть зажадати переміщення на двотижневий карантин, навіть якщо у вас немає симптомів коронавирусу.

Давайте підіб'ємо підсумок: в подорожі дотримуйтесь правил особистої гігієни, дотримуйтесь рекомендацій наведених вище, не впадайте в паніку. Шукайте позитив і не "накручуйте" себе. Гарного відпочинку!

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі