04 березня 2020 о 14:00

До кінця століття зникне половина пляжів на планеті

Згідно з новими дослідженнями європейських учених, до кінця століття майже половина піщаних пляжів може зникнути через кліматичні зміни і підвищення рівня моря.

Підвищення рівня моря загрожує зникненням острівних держав, країн з протяжною береговою лінією і територіэю, які розташовані відносно низько (таким, як Бангладеш і Нідерланди). Найсильніше постраждає Австралія. Протягом наступних 80 років буде змито майже 15 000 кілометрів її берегової лінії.

Крім туризму, пляжі дуже важливі і в плані безпеки. "Піщані пляжі часто виступають в якості першої лінії захисту від прибережних штормів і повеней та без них наслідки екстремальних погодних явищ будуть серйозніше. Ми повинні підготуватися", - зазначив провідний автор і дослідник з Об'єднаного дослідницького центру Європейської комісії Міхаліс Вусдукас.

Пляж в Австралії Пляж в Австралії

У XX столітті рівень моря підвищився всього на 17 см, при цьому до кінця XXI він може підвищитися ще на 65 см. Через що до 2100 року світ втратить 49,5% своїх піщаних пляжів - майже 132 000 км берегової лінії, причому, вже до середини століття втрати складуть більше 40 000 кілометрів. Від цього постраждають майже мільярд людей, що живуть на узбережжі.

За прогнозами вчених в десятку країн, які постраждають найбільше, також входять Канада, Чилі, США, Мексика, Китай, Росія, Аргентина, Індія і Бразилія.

Теги: екологія

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі