29 січня 2010 о 15:36

Сучасна школа - що потрібно вкладати у це поняття

Сучасна та інноваційна школа - це не лише про наявність 3D-принтерів, інтерактивних дощок та затишного інтер'єру. Ці елементи самі собою зрозумілі. Копнемо трохи глибше і розглянемо глобальніші критерії.

Сучасна школа - це в першу чергу про підходи, цінності, про формування особистості. На прикладі Креативної Міжнародної Дитячої Школи (КМДШ) розглянемо основні підходи до навчання, які вже 8 років застосовують у даній мережі приватних шкіл. Завдяки цьому, учні не лише показують чудові академічні результати, а й захищають інноваційні проекти, вміють критично мислити, приймають самостійні рішення та перемагають на Міжнародних дебатах.

Креативність

Кожне заняття в КМДШ - це цілий проект, над яким попередньо працює команда професіоналів. Просто вивчати вулкани за підручником? Це не про сучасність і, тим більше, не про прогрес.

Кілька прикладів дійсно креативних уроків. Наприклад, на одному з занять з музики діти вивчали математичні дробу. На інтегрованому занятті «фізика + математика» визначали, як можна розділити вермішель навпіл за допомогою фізичних та математичних методів; а вулкани на географії тут вивчають точно не з картинок підручників, а самі візуалізують, дивляться відеоролики, на Науковому клубі з хімії роблять досліди «Виверження вулкана».

Інтегровані заняття

Сучасна освіта - це не щось вирване з контексту. Дитина має засвоювати інформацію цілісно, ​​вміти об'єднати в одну картинку всі свої знання. Для цього в КМДШ інтегрують між собою різні дисципліни. Математику з хімією; інформатику з фізикою; курс «Я-особистість» з біологією тощо. Такий підхід дозволяє дитині мислити глобально, мати більш чітке уявлення про всіх явища та процеси.

Проектна діяльність

І молодші, і старші класи в КМДШ мають можливість спробувати себе у різних проектах - як всередині школи, так і за межами. Наприклад, нещодавно одинадцятикласники взяли участь у Чемпіонаті по діловим іграм, в якому були залучені до бізнес-симуляції процесу виробництва соків. Учні мали можливість пройти всі етапи створення компанії - прийом на роботу співробітників, документообіг, виробництво, створення реклами, збут товарів.

Ще один приклад - захист старшокласниками еко-проектів, які націлені на збереження природи. Учні в командах розробляли макети інноваційних машин, які допоможуть людині дбайливіше ставитися до планети. І прикладів таких проектів багато.

Робота над проектами не лише сприяє відмінному засвоєнню матеріалу, а й розвитку таких необхідних навичок, як критичне та креативне мислення, робота в команді, вміння приймати рішення.

Хвильові занурення

За цією методикою навчаються у початковій школі. Протягом місяця діти вивчають дисципліни через призму конкретної теми. Наприклад, одна з тем звучала «Навколосвітня подорож», діти досліджували її на всіх уроках. На математиці - розраховували відстані між континентами, визначали радіус/діаметр; на біології вивчали рослини та тваринний світ різних країн; на творчій майстерні створювали 3D-кораблі першовідкривачів і власні карти подорожей; на літературному читанні писали книги про подорожі та ілюстрували їх. Крім того, протягом такого хвильового занурення до учнів часто приходять в гості відомі особистості. Наприклад, у даному випадку - блогер-мандрівник, якого діти мали можливість засипати питаннями.

Тепер щодо цінностей

КМДШ ставить за мету не лише дати якісні та практичні знання, а й допомогти дитині сформуватися як особистість, яка здатна творити своє майбутнє. Без чітко визначених цінностей цього досягти неможливо. Перед вибором школи батькам варто поцікавитися, якими цінностями тут живуть. У КМДШ на першому місці повага, креативність, відповідальність, взаємодія, розвиток.

Щоб дізнатися більше про КМДШ, ви можете записатися на індивідуальну зустріч та переконатися у всьому вищесказаному особисто. Тут завжди раді гостям.

У вересні 2020 у Києві функціонуватиме ще одна школа повного дня КМДШ, вже на Осокорках (Дніпровська набережна, 14, територія ЖК «RiverStone»). Дізнатися більше про підходи та методики навчання.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі