21 грудня 2019 о 12:41

Як обрати смачну червону ікру

Скоро Новий рік і неможливо уявити фуршет або святковий стіл без червоної ікри. Червона ікра - продукт дорогий і до її вибору варто підійти серйозно.

Червона ікра (тобто ікра риб сімейства лососевих) - чудовий натуральний продукт, що містить легкозасвоювані білки, жири та цінні мінеральні речовини, в тому числі калій і фосфор. Ікра багата вітамінами А (ретинол), D, групи B, PP (фолієва кислота). Крім того, ікра містить дуже корисні жири Омега-3, які сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань та позитивно впливають на красу шкіри, волосся і нігтів.

Цікаво: Ікра лососева, загальна назва цілого сімейства лососевих риб, нараховує 8 видів (нерки, голець, форель, горбуша, кижуч, кета, атлантичний лосось, чавичі).
Ікра нерки - найменша, ікра чавичі - найбільша. Найдорожча ікра риби
кети і горбуші.

Обираючи ікру в скляній банці, придивіться до ікринок - вони мають бути цільними і великими. У банці не повинно бути осаду. Зазвичай у скло кладуть найкращу, якісну і дорогу ікру - приховувати виробникам такої ікри нічого.

Якщо купуєте ікру в жерстяній баночці подивіться дату виробництва, вона має відповідати періоду нересту у сімейства лососевих. Триває цей процес лише кілька місяців, в залежності від виду риби - з середини травня по жовтень-грудень. Відкривши бляшанку, уважно розгляньте продукт. Якісна ікра однорідна за кольором, без плівок і згустків крові. Ікринки повинні бути цільні, роздільні і пружні зі злегка вологою поверхнею. Якщо ікра темна, щільна чи "гумова", то її взяли з несвіжої риби. Занадто блідий, жовтуватий колір ікри говорить про те, що вона перезріла.

Щоб не помилитися у магазині при виборі ікри, радимо дотримуватися наступних рекомендацій:

  1. Найкраще обирати ікру з маркуванням "ГОСТ" на упаковці і виготовлену в місцях традиційного лову риби сімейства лососевих - на Камчатці та Сахаліні. На банку обов'язково повинен бути зазначений вид риби сімейства лососевих.
  2. Обираючи ікру в скляній банці або на вагу, ви можете розглянути її до покупки. Ікринки першого сорту мають бути цілі, однакового кольору і розміру та роздільні. При перевертанні банки ікра повинна дуже повільно «повзти» по стінках, максимум кілька ікринок одразу можуть впасти на кришку. Занадто рідка ікра, в якій багато рідини, одразу ж сповзе на кришку.
  3. Ідеальна температура для зберігання ікри - від -4 до -6 ° С. Якщо в холодильнику в супермаркеті не збережено температурний режим, є ризик купити несвіжий продукт.
  4. Вибиті цифри на жерстяній заводській банці з ікрою мають бути опуклими, а не втиснутими - це ознака заводського продукту. Банка повинна бути без пошкоджень і не роздутою. Роздута банка - ознака наявності в ікрі неприпустимих видів мікробів.
  5. В баночці не повинно бути зайвої рідини (розсолу). Потрясіть банку: не повинно бути чутно звуку "бултихання".

І ще одна важлива порада: ікру куплену жерстяній тарі, після відкривання обов'язково перекладіть в інший посуд. Продукт не рекомендується зберігати в заводській упаковці по причині окислення металу. Термін зберігання відкритої банки ікри в холодильнику лише один тиждень, тож враховуйте це під час закупівлі делікатесу до свят. Хоча нам здається, що довше така смакота в холодильнику не затримається.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі