19 грудня 2019 об 11:51

Скільки цукру можна їсти на день?

Всім відомо, що цукор - це "солодка смерть". Цукор викликає звикання, тому нам так складно від нього повністю відмовитися. Але панікувати не варто. Нашому організму навіть необхідне підживлення глюкозою. Так скільки ж цукру можна вживати щодня без наслідків для здоров'я та без шкоди для фігури?

Для початку розберемося, навіщо взагалі нам обмежувати вживання цукру. З одного боку, цукор, що надійшов з їжею в наш організм, переробляється на глюкозу, яка необхідна нашому мозку для підживлення та концентрації уваги.

З іншого - цукор активізує всі запальні процеси в організмі та здатний активно стимулювати ріст ракових клітин. Цукор наповнює організм порожніми калоріями, від яких немає жодної користі, проте серйозно погіршує обмін речовин. Тому, вживаючи занадто велику кількість солодкого, ми набираємо зайву вагу та отримуємо супутні захворювання: діабет, ожиріння, проблеми з ендокринною системою, запальні процеси на шкірі, хвороби серця і печінки.

Під цукром мається на увазі не лише відверто солодкі тортики та шоколадні цукерки. Цукор міститься майже у всіх продуктах. Кожна людина, без задньої думки, щодня вживає близько 20 чайних ложок прихованого цукру з соків, газованих напоїв, магазинних соусів, десертів і навіть з хліба.

Медики рекомендують споживати цукру не більше 10% від денної норми калорій. Тобто, якщо ви споживаєте 2000 ккал в день, то норма цукру - до 52 грамів (12 чайних ложечок) . Однак, Всесвітня організація охорони здоров'я радить вживати вдвічі менше цукру (6 чайних ложечок) . А тепер згадайте скільки разів на день ви п'єте солодкий чай або каву.

Давайте займемося нескладними розрахунками. Якщо ви з'їли лише два зайвих шматочка цукру, в організм одразу ж надійде понад 40 ккал. А це майже 3 г підшкірного жиру. Якщо продовжувати так щодня, протягом року - ви наберете більше 1 кг зайвої ваги. З нормальним обміном речовин через десять років ви можете набрати більше 10 кг, через двадцять - більше 20 кг. Картина лякає і зовсім несприятлива.

Так що ж робити? Відповідь очевидна: виключити споживання порожніх калорій і швидких вуглеводів. Замініть їх повільними вуглеводами, які містяться ву кашах і фруктах. Їх краще їсти на сніданок і в першій половині дня. Тоді ви отримуєте необхідний заряд енергії та відчуття ситості на тривалий час. Адже для забезпечення харчування мозку, м'язів та інших потреб організму необхідно, щоб мінімум 30-50% вашого раціону складали саме складні вуглеводи. Це в середньому 200-300 г на добу. Складні вуглеводи - це крохмалі та клітковина, яких багато в овочах, фруктах і ягодах. Вони засвоюються повільніше і підживлюють організм протягом дня.

Обережно! Якщо в складі продукту на упоковка не вказано слово "цукор", то це ще не означає, що його там немає.
Під цими назвами ховається цукор:
Буряк цукровий;
Патока;
Коричневий цукор;
Намазаний маслом сироп;
Кристали тростинного соку;
Тростинний цукор;
Карамель;
Сироп ріжкового дерева;
Цукрова пудра;
Кокосовий цукор;
Кондитерський цукор;
Цукор Демерара;
Згущений сік тростини;
Кристали Флорида;
Фруктовий сік;
Концентрати фруктового соку;
Золотий цукор;
Золотий сироп;
Виноградний цукор;
Мед;
Цукрова пудра;
Кленовий сироп;
Меляса;
Неочищений тростинний цукор;
Цукор панелі;
Нерафінований цукор;
Сироп розплавлений;
Сироп сорго;
Цуканат;
Турбінадо;
Жовтий цукор.
Ячмінний солод;
Сироп з коричневого рису;
Кукурудзяний сироп;
Суха кукурудзяна патока;
Декстрин;
Декстроза;
Диастатический солод;
Етілмалтол;
Глюкоза;
Глюкоза тверда
Лактоза;
Солодовий сироп;
Мальтодекстрин;
Мальтоза;
Сироп Райс.

Вражаючий список, чи не так?

Читайте також:
Як контролювати своє здоров'я у XXI столітті?
Як я перестала їсти солодке і чому знову почала
За що дієтологи не люблять продукти, на яких ми виросли?

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі