12 грудня 2019 о 14:52

Як пов'язані сон, схуднення і молодість

В середньому третину свого життя людина проводить уві сні . Навіщо нашому організму потрібно стільки часу на це і що відбувається з тілом під час сну. Як пов'язані сон і схуднення.

Під час сну ми відпочиваємо, всі процеси в організмі сповільнюються. Сон необхідний для відновлення, росту, схуднення і навіть омолодження: все це відбувається через вироблення гормонів під час нічного відпочинку.

Сон дуже важливий для відновлення організму, для активізації процесу схуднення, він допоможе відчувати себе краще і виглядати свіжіше. Але це має бути не просто сон за фактом сумарної кількості годин, а правильний - у потрібний час. Лягати спати необхідно до 23:00 і спати у повній темряві. Чому це так важливо? Час сну - це період активної роботи ендокринної системи.

Доки мозок спить, в клітинах шкіри посилюється вироблення колагену, активізується кисневий обмін, зменшується кількість вільних радикалів. Під час сну виробляються гормони, що стимулюють ріст клітин та їхню регенерацію. В результаті ми виглядаємо свіжими, дрібні зморшки розгладжуються, шкіра стає більш пружною. Сон краси триває з 23-00 до 4 години ранку.

Увечері, перед настанням ночі, наш організм виділяє гормон мелатонін, який відповідає за нормальну роботу ендокринної, нервової та імунної систем. Він виробляється тільки коли ми спимо у повній темряві. Будь-які світлові промені, що потрапляють на сітківку ока (навіть якщо очі закртити), мелатонін руйнують. Тому важливо спати у повній темряві.

Окрім мелатоніну, вночі відбувається вироблення гормону росту - соматотропіну, який забезпечує ріст, захист та відновлення м'язів і кісток. Саме гормон росту, крім інших його функцій, є найбільш жироспалюючим гормоном, а також потрібен для синтезу білка.

Найактивніше ці два гормони виробляються з 23:00 до 1:00-2:00 ночі. І синтезуються вони у повній темряві. Домогтися повної темряви в приміщенні, де ти спиш, не складно: достатньо купити маску для сну або штори, які не пропускають світло.

До речі, під час сну організм втрачає деяку кількість води та інших речовин, які не заповнюються одразу з їжею і питвом, як це відбувається протягом дня. Тому повноцінний сон - запорука ефективності будь-якої дієти. Але важливо розуміти, що під час сну знижується швидкість обміну речовин, до того ж відсутня будь-яка фізична активність. Тому не варто вечеряти перед тим як лягти у ліжко - все з'їдене відправиться прямо в жирові депо. Останній прийом їжі повинен бути білковим і не пізніше ніж за 2-3 години до сну.

Ось така проста турбота про себе принесе тобі здоров'я, гарне самопочуття, молодість і, як бонус, схуднення.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі