26 листопада 2019 о 16:40

Що таке БАДи та чому до них потрібно ставитися з обережністю

БАДи - це що взагалі?

БАДи або біологічно активні добавки - це такі біологічно речовини, які призначені, зазвичай, для зміцнення здоров'я та відновлення балансу необхідних речовин в організмі. Спектр застосування біологічно-активних добавок дуже широкий: вони надають загальнозміцнюючий, м'який сечогінний, тонізуючий, заспокійливий та інші види ефектів, нормалізують мікрофлору шлунково-кишкового тракту. АЛЕ, важливо розуміти, що БАДи - це не ліки, ними не лікують. БАД - це харчовий продукт природного походження або ідентичний природному. Біодобавки мають величезну популярність у світі, і Україна - не виняток.

Хоча біодобавки і вітаміни не є лікарськими препаратами, рекомендуємо ставитися до них з обережністю. Якщо ви починаєте самостійно приймати якісь БАД, в жодному разі не перевищуйте вказаного в інструкції дозування. Але є й інший аспект: під час реєстрації та виробництва до БАДів пред'являють набагато менш суворі вимоги, ніж при реєстрації та виробництві ліків. Недобросовісні виробники мають великі проблеми з тим, що БАДи виявляються забруднені важкими металами, виробники додають у них справжні ліки та заборонені речовини (і не пишуть про це на упаковці). Крім того, капсула з корисними речовинами може виявитися звичайною "пустушкою".

Ще важливо враховувати, що БАДи можуть взаємодіяти з ліками, які приймає людина, знижувати їх ефективність та призводити до різноманітних небажаних реакцій. Тому, важливо говорити лікарю про всі ліки і БАДи, які ви вживаєте.

Перейдемо до популярних питань:

Якщо волосся погано росте, нігті ламкі, шкіра проблемна, спеціальні БАДи допоможуть?

Не факт.
Якщо ви зіткнулися з проблемами косметичного характеру, цілком ймовірно, що це може бути нестача заліза або якогось вітаміну. Приймати БАДи не має сенсу. Краще звернутися до лікаря, щоб той встановив, що з вами відбувається, та призначив лікування. Немає переконливих доказів того, що якісь «вітамінки» самі по собі допомагають у таких випадках.

Хочеш схуднути - попий БАД.

І знову ні - це міф.
Нічого кращого за дієту і фізкультуру людство не придумало. Не існує чудодійних таблеток, які допомагають скинути вагу без зусиль та без побічних реакцій для організму, таких як отруєння чи порушення обміну речовин. Однак є БАДи, які покращують процеси обміну речовин в організмі, тим самим допомагаючи худнути. Також, існує група біодобавок, які нормалізують функцію кишечника, та добавок необхідних при дотриманні більшості дієт.

Чи варто приймати мультивітаміни, омега-3, антиоксиданти або щось ще, якщо нічого не болить?

Ймовірно, ні.
У масштабних дослідженнях нерідко встановлюють, що якісь конкретні продукти (наприклад, жирна риба) пов'язані з більш тривалим життям та меншими ризиками захворіти чим-небудь (наприклад серцево-судинними захворюваннями). Але якщо виділити з цих продуктів особливо перспективні речовини, то такі харчові добавки подібного ефекту не надають. Наприклад, омега-3, яка міститься в жирній рибі, судячи з усього, не запобігає розвитку серцево-судинних захворювань.

Приймати будь-які добавки чи ні - справа кожного, але обов'язково консультуйтеся з лікарями, перш ніж почати це робити.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі