27 листопада 2019 о 10:00

Найбільша музейна крадіжка в історії: зі скарбниці у Дрездені вкрали експонати на 1 млрд євро

Гучний злочин поставив на вуха Дрезден та всю Німеччину. 25 листопада було пограбоване знамените дрезденське "Зелене Склепіння". Це колишня скарбниця саксонського курфюрста та польського короля Августа Сильного, яка функціонує як музей з 1724 року.

У виставкових залах та сховищах "Зеленого зводу" представлені понад 3 тис. об'єктів із золота і дорогоцінного каменння.

З музею були вкрадені три набори дорогоцінних прикрас: один, інкрустований алмазами, два інших - діамантами. В цілому 90 об'єктів.

Згідно заяви поліції, діяла злочинна група. Спочатку зловмисники підпалили трансформатор, залишивши музей без електрики та сигналізації. Двоє грабіжників потрапили в об'єктив камери відеоспостереження. Вони забралися через кутове вікно до музею, цілеспрямовано пройшли у приміщення зі скарбами та викрали прикраси, потім зникли на автомобілі.

Ці прикраси не мають продажної вартості - вони безцінні, тому збиток від вкраденого зараз підраховується, але як повідомляють сума буде не менша за 1 млрд євро. Втім, найголовніша цінність колекції - історична.

"Без "Зеленого склепіння" не можливо уявити собі історію Саксонії. Цінності, які зберігаються тут, створювали протягом багатьох сотень років люди нашої Вільного держави", - заявив прем'єр-міністр Саксонії Міхаель Кречмер.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі