18 вересня 2019 о 10:41

Що таке комбуча та навіщо її пити?

Останні кілька років комбуча - неодмінний атрибут здорового способу життя та доволі популярний молодіжний напій.

Комбуча - натуральний ферментований напій родом з Китаю. У дитинстві він стояв у багатьох вдома у трилітровій банці - в неї зливався остиглий чай. І з часом там утворювався чайних гриб.

Як з'явився перший чайний гриб, залишається наукової загадкою, адже в природі він не зустрічається. Одні вважають, що він вперше з'явився в Китаї близько 250 років до н.е., де його назвали «Еліксир здоров'я та безсмертя». Інші - що чайний гриб родом з Тибету. Цей напій у давнину вживали, як чудодійний засіб, королівські сім'ї для продовження життя, а спосіб його приготування тримали в таємниці.

Варто сказати кілька слів про головну складову комбучі. Чайний гриб зовсім не гриб і не рослина, це гармонійне співіснування широко поширених у природі дріжджів та оцтовокислих бактерій. Напій утворюється в результаті їх спільної життєдіяльності в солодкому чаї. Справжня наукова назва цієї «співдружності» - «Medusomyces Gisevii Lindau».

У складі комбуча: чорний або зелений чай, ферментований чайним грибом, цукор, вода. Під час бродіння утворюється майже сотня корисних природних речовин, за рахунок яких і досягається дивовижний цілющий ефект.
Зокрема, кислоти: гіалуронова (яку називають молекулою молодості), глюконова, глюкуроновая, бурштинова (їх систематичне надходження також омолоджує організм), молочна (сприяє здоровій кишковій флорі), речовини, що знижують "поганий" холестерин у крові та розвиток атеросклерозу, зв'язують у печінці отрути, які потім виводяться з організму), медузин (потужний та безпечний антибіотик широкого спектру дії), вітамін РР, вітамін групи В.

Напій довго зберігається, чудово освіжає у спеку та оздоровлює організм людини. Завдяки ньому відбувається очищення травної системи, він допомагає подолати простудні захворювання, головні болі, гіпертонію, безсоння. Цей настій рекомендують вживати регулярно, щоб уникнути безлічі хвороб. А якщо неприємність все ж сталася, то напій з чайного гриба додасть сил і допоможе у лікуванні застуди. Широке його застосування і в косметології: новомодні японські чудо-креми та маски, які нещодавно завоювали місцевий ринок, містять у собі екстракт цього самого гриба. Він запобігає появі зморшок, акне, звужує пори та робить шкіру пружною. До речі, лосьйон з настою можна приготувати у домашніх умовах.

У 90-х з приходом на ринок солодких імпортних лимонадів цей напій був витіснений і забутий. Зараз йде друга хвиля популярності - з Заходу. У США зараз у кожному магазині стелажі вже не з газованою водою, а саме із комбучею різноманітних смаків. Там існує величезна кількість виробників. Ця хвиля популярності прийшла зараз до нас - в Україні є вже кілька виробників. Крім того, комбуча представлена ​​у багатьох закладах Києва та інших великих міст України.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі