11 вересня 2015 о 16:06

Хто такі skinny fat та як ними не стати?

Хто такі skinny fat ?

Дослівно вислів «skinny fat» можна перекласти як «худі жирухи» або «жирні стройняшки» - неприємна суть від перестановки прикметників не змінюється. Таке категоричне визначення придумали в Америці, щоб описати тип статури худеньких людей, у яких низька м'язова маса, і тому - висока жирова. Так, на вигляд такі дівчата можуть бути дуже стрункими, і навіть крихкими в одязі. Але без нього - одразу помітно, що їх тіло далеке від ідеалу, адже воно виглядає в'ялим, з нечіткими контурами та яскраво вираженим целюлітом - тобто, наділене такими ж непривабливими проблемами, як і тіло повних людей. Поняття skinny fat найчіткіше ілюструє відома фраза «Худа корова ще не газель» - вельми непривабливо, проте гранично чесно.

Типовий приклад skinny fat - актриса Тара Рід

... і навіть Кейт Мосс

Як стають skinny fat ?

У категорію «skinny fat» ризикує потрапити два типи дівчат.

Перші - ті самі «щасливці», які можуть їсти скільки завгодно і що завгодно, і при цьому не поправлятися. Дійсно, існує тип людей, так званих «не схильні до схуднення». Найчастіше ми можемо спостерігати, як вони поглинають величезні порції фаст-фуду, солодощів, взагалі не контролюють свій раціон і нахабно ігнорують будь-які фізичні навантаження, а ваги під час зважування показують стабільно низькі та нічим непохитні цифри. Така «чарівна» здатність дівчат завжди передається їм у спадок від батьків, тобто, зумовлена генетично. Але ця особливість не довговічна - якщо у 20 років такі дівчата дійсно можуть похвалитися завидною фігурою, то вже у 30 їх непорушні 50 кілограмів виглядають зовсім по-іншому: обвислі сідниці та ямочки на стегнах - неминуча доля. Причому 30 - це умовний вік.

Неправильний раціон з віком відіб'ється на зовнішності

Вся справа в тому, що загальна маса тіла включає в себе багато складових - жир, м'язи, органи, накопичена рідина. Тому сьогодні дієтологи та спортивні експерти не рекомендують зациклюватися на конкретній вазі, а орієнтуватися на певний відсоток жиру в організмі. Адже ще раз підкреслюємо: дівчата з вагою у 50 кілограмів можуть виглядати дуже по-різному, навіть за однакового зросту - одні можуть похвалитися рельєфною фігурою і пружною шкірою, другі - обвислим тілом та нерівностями на проблемних зонах.

Другий тип дівчат, які так само часто страждають від наслідків skinny fat - це, навпаки, вічно голодуючі, що сидять на дієтах. Вони намагаються контролювати свою вагу за рахунок кількості з'їденого і так само, як і перша група дівчат, наполегливо відмовляються від фізичних навантажень. Знову ж, така схема може працювати лише у тінейджерському віці, коли шкіра ще не піддалася віковим змінам і зберегла свою еластичність. Після умовного кордону в 25-30 років кожній з нас недостатньо стежити лише за добовою калорійністю (яку можна обчислити за допомогою калькулятора калорій ), намагаючись не перейти потрібний кордон. Так, вага як і раніше не буде збільшуватися, але без роботи м'язів стан шкіри буде все віддалятися від ідеалу. До того ж, з віком, без помірної активності кількість калорій потрібно буде постійно зменшувати, щоб утримати звичну на вагах цифру. А це, у свою чергу, загрожує непоправними проблемами зі шлунково-кишковим трактом.

Потрібно контролювати не вага, а відсоток жиру

Фактори небезпеки

Мінуси skinny fat полягають не лише в зовнішній неестетичності, але і в проблемах зі здоров'ям, які, так само як і жир, не помітні на перший погляд. Так, якщо у людей із зайвою вагою очевидні проблеми зі здоров'ям, то skinny fat часто не підозрюють про те, що їм загрожують типові для людей, які страждають ожирінням, розлади. Минулого року авторитетне видання Time оприлюднило цікаве дослідження про те, що людей skinny fat можуть чекати ще більше потенційних небезпек, ніж просто повних людей: діабет, підвищений тиск, високий рівень холестерину, неконтрольовані стрибки цукру в крові тощо.

Однакова вага може виглядати по-різному

Як виправити ситуацію?

Щоб уникнути цих факторів ризику і не бути skinny fat існує лише один вихід, як для повних людей, так і для худеньких - спорт, хоча б у помірній кількості, але в регулярному режимі. Будь-які тренування рано чи пізно наростять вашу м'язову масу, яка, в свою чергу, допомагатиме спалювати зайвий жир. Впливати на жир можуть як кардіонавантаження (біг, велосипед, басейн), так і силові у спортзалі. Ідеальним варіантом, звичайно, буде чергування різних фізичних вправ у комплекті з правильним харчуванням, яке ми описали у статті « Основи правильного харчування ». Але знову ж таки, краще обрати те, що вам до вподоби та займатися регулярно, ніж не робити взагалі нічого, поїдаючи навіть нехай і низькокалорійні салатики перед монітором комп'ютера або телевізором.

Анна Опря

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі