17 липня 2019 о 05:56

Додаток FaceApp - розробка російських спецслужб?

У соцмережах набирає популярність мобільний додаток FaceApp, який може «зістарювати» фотографії. Таким чином користувачі можуть уявити, як виглядатимуть в літньому віці.

Це - нова функція програми, створеної в 2017 році. Раніше FaceApp дозволяв «приміряти» різні стилі зачіски та колір волосся або уявити, як може виглядати користувач, якби був протилежної статі.

Однак експерти з кібербезпеки не радять користуватися даними додатком. «Якщо ви входите у FaceApp через свій Facebook-профіль - він просить доступ до загальної відкритої інформації з вашого профілю, email-адреси, та всіх фотографій у вашому Facebook (включаючи розшарені тільки для друзів, або тільки для себе)», - розповіла керівниця «Лабораторії цифрової безпеки» Ірина Чулівська.

Якщо ж FaceApp встановлюється як додаток на смартфон - він також матиме доступ до всіх фотографій на вашому смартфоні, в тому числі, які ви ніколи не поширювали в інтернеті. Крім того, додаток збирає інформацію з пристрою, на якому його використовують. І відповідно він знає в обличчя, що це за людина, знає його IP-адресу, що у нього за пристрій, встановлені програми, тобто формує профіль цього користувача.

«Додаток FaceApp розроблений російською компанією Wireless Lab. Юридична адреса цієї компанії також російська, тому ймовірно, що діють вони в рамках російського законодавства, і їх спецслужби можуть отримати доступ до даних, які Wireless Lab збирає та зберігає», - пояснює Ірина Чулівська.

«Якщо ви вважаєте, що за вами можуть цілеспрямовано шпигувати російські спецслужби, або ж принципово не хочете відправляти в Росію ніяких своїх даних, тоді варто уникати таких сервісів і додатків», - додає експертка.

Джерело: bbc.com

Теги: додаток

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі