03 травня 2019 о 13:45

Фастінг-дієта. Як і навіщо

У прагненні отримати заповітні стрункі форми до літа особливо популярні не просто ефективні дієти, а ті режими харчування, які дають швидкий результат. І трендовий фастінг - саме та дієта, яка обіцяє допомогти скинути зайві кілограми за короткий термін.

Психотерапевт Володимир Міркін, під чиїм керівництвом пацієнти скидають і по 50, і по 100 кг зайвої ваги, наводить образне порівняння в книзі «Худни і молодій»: якщо пізно ввечері у вас з'явилося відчуття голоду і в шлунку відчуття порожнечі, знайте, саме зараз ваш організм худне. Дизайнер Карл Лагерфельд згадував, що півроку лягав спати майже голодним, мріючи про тости та йогурти, які з'їсть вранці, - і схуд на 40 кг.

Почнемо з того, що термін «інтервальне голодування» (або періодичне) включає в себе різні варіанти цього дієтичного прийому. Однак всі вони працюють за схожою схемою: добу діляться на два так званих вікна, в одне з яких укладаються всі прийоми їжі за день, а в другому саме відбувається голодування, під час якого їсти не можна, але можна пити воду, а також відвари трав, чай і каву без цукру.

Тривалість вікон буває різною - 12/12, 10/14, 1/23, але найпоширеніший варіант - 8/16, в якому їсти можна протягом 8 годин на день, а в інші 16 доведеться поголодувати. 16-годинний відмова від їжі оптимізує секрецію інсуліну, і це робить організм менш чутливим до вуглеводів з високим глікемічним індексом, зменшує почуття голоду. Ваш організм в моменти голодування починає спалювати жирові запаси, не відволікаючись на перетравлення їжі. Більш того, порожній шлунок може «відпочити», це підвищує імунітет і покращує гормональний фон. Деякі дієтологи впевнені, що такий принцип харчування знижує запальні процеси в організмі, регулює рівень цукру в крові, покращує розумову функцію. Шкіра на обличчі покращитися. На тлі поєднання інтервального голодування і силових тренувань можна набрати м'язову масу за рахунок спалювання жиру, тіло стане більш рельєфним і підтягнутим.

Як правильно голодувати? Для початку варто визначити для себе, коли вам простіше не їсти - вранці або ввечері. Якщо ви легко обходитесь без сніданку, то тепер можете з чистою совістю проспати ранній сніданок. Наприклад, ви вечеряли о 8 вечора,отже, вже о 12 ранку наступного дня можна ситно пообідати або, якщо ви досі не голодні, випити кави з круасаном (і продовжувати худнути!). З огляду на сон, ви обходитимитеся без їжі 16 годин. О 8 вечора можна дозволити собі суттєву вечерю, пасту або м'ясо з гарніром.

Для тих, хто не може почати день без сніданку, вечірні спокуси заборонені. Зранку ви можете ні в чому собі не відмовляти. Але якщо ви снідаєте о 8 ранку, то після 16 години доведеться відмовлятися від їжі.

Перед тим, як експериментувати над своїм тілом, краще проконсультуватися з лікарем. На інтервальному голодуванні варто сидіти не більше двох тижнів. Вже за три дні почнуть втрачатися зайві кілограми, а в результаті можна схуднути до 5 кг. Хоча ті самі лікарі не забороняють проводити таку дієту протягом декількох місяців - за умови, що організм позитивно реагує на тривалі перерви в їжі.

Інтервальне голодування протипоказане тим, у кого гастрит, проблеми з жовчним міхуром, наднирковими залозами, а також вагітним і годуючим грудьми.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі