10 березня 2020 о 10:48

Алкоголь і схуднення: чи можна поєднати?

Ми навчилися відрізняти шкідливі продукти від корисних та зуміли практично відмовити собі в улюблених гамбургерах і десертах. При цьому ми все ще дозволяємо собі пропустити ввечері келих-другий пива, вина або віскі, заспокоюючи себе: «З моїм-то спортивним графіком він мені не завадить!». Чи не завадить? Давайте розбиратися.

Алкоголь і калорії

Ми зараз не будемо говорити про шкідливий вплив алкоголю на печінку, шлунок, мозок та інші органи. Ми зосередимося виключно на вплив алкоголю на нашу фігуру. Тому, перш за все, що потрібно знати про алкоголь - це те, що він висококалорійний, незалежно від градусу, якості, смакової гами і т.д.

Так, абсолютно будь-який алкогольний напій містить в своїй основі етиловий спирт, відсоток якого і визначає градус випивки. І сам вже цей спирт надзвичайно калорійний - 700 ккал на 100 грамів чистого спирту. Для порівняння, більш висока калорійність міститься тільки в чистому жирі - 900 ккал на 100 грамів.

Будь-який алкоголь - висококалорійний

Незважаючи на те, що більшість адекватних людей не вживає спирт в чистому вигляді, його склад все одно робить напій істотно калорійним. Так, в міцному алкоголі, де відсоток спирту приблизно 40%, калорійність напоїв така:

горілка - 231 ккал на 100 гр.

текіла - 231 ккал на 100 гр.

ром - 231 ккал на 100 гр.

віскі - 235 ккал на 100 гр.

коньяк - 239 ккал на 100 гр.

Так, в менш міцному алкоголі калорійність нижче. У напоях, міцність яких становить 10 - 22%, калорійність наступна:

вино сухе - 68 ккал на 100 гр.

вино напівсолодке - 88 ккал на 100 гр.

шампанське - 88 ккал на 100 гр.

вино солодке - 106 ккал на 100 гр.

мартіні - 145 ккал на 100 гр.

Але і тут рано радіти. Адже чим слабкіший напій, тим більше ми його випиваємо. Згадайте, обсяг стопки для міцних напоїв і розмір келиха для вина. Тому, зазвичай ті, хто вибирають міцні алкогольні напої і ті, хто вважає за краще вино, протягом, скажімо, чотирьох годин застілля, випивають приблизно однакову кількість калорій.

Міцні і слабкі напої однаково погано відбиваються на фігурі

Також, особливо обережними потрібно бути з коктейлями - їх калорійність в залежності від інгредієнтів може зрости до неймовірних висот. Наприклад, в стандартній порції 320 мл Лонг Айленд міститься цілих 336 ккал.

Те ж стосується і любителів слабоалкогольних напоїв. Так, в пиві 4-6% міститься приблизно 43 ккал на 100 гр. Але хто випиває менше півлітра пива за раз? Знову ж, помноживши калорії на обсяг випитого, і додавши до отриманої суми калорійність закусок, за веселі посиденьки з друзями ми можемо спожити майже добову норму калорій.

Крім того, що алкоголь містить багато калорій, вони ще й не приносять ніякої користі та не відкладаються ні в жир, ні в м'язи. Ці калорії - просто енергія, яку організм відразу ж після її надходження намагається швидко спалити, кидаючи туди всі свої сили. Ось в цьому криється ще одне підступність спиртного. Під час випитого і з'їденого за період застілля, організм спалює в першу чергу тільки алкогольні калорії. На інші харчові запаси у нього просто не залишається часу і сил, тому вони логічно відкладаються в самі невідповідні для нас місця - «вушка» на стегнах або черевні складочки, наприклад.

Алкоголь і спорт

Але і це ще не все. Крім того, що організм під час алкогольного сп'яніння не спалює отримані з їжі калорії, він ще і не може приділити увагу м'язам, припиняючи процес їх відновлення і росту. Тобто, якщо після дуже хорошого тренування ви вирішили, що не гріх себе порадувати келихом-другим ігристого, цим самим келихом ви повністю перекреслює ефект спортзалу. Повністю!

Ніякий спорт не в змозі впоратися зі шкодою алкоголю

Тому спортсменам в будь-якому виді спорту, особливо в період підготовки до змагань, заборонено вживати п'янкі напої. Це не просто примха злого тренера - алкоголь дійсно нівелює всю виконану роботу під час тренувань.

Алкоголь і схуднення

З усього вищесказаного, легко зробити висновок, що алкоголь і схуднення взагалі ніяк не сумісні.

Якщо вам під час теплого сімейного святкування вже дуже хочеться долучитися до міцних напоїв, варто хоча б розраховувати їх обсяг і градус так, щоб вони вписалися в денну норму калорійності, яку можна вирахувати на калькуляторі калорій . У той же час, важливо стежити за тим, щоб мінімізувати кількість закуски, що зробити досить складно в стані навіть легкого сп'яніння - ні для кого не секрет, що алкоголь безпомилково пробуджує апетит. І навіть якщо ви впораєтеся з цим завданням і випите не перевищить вашу норму калорій, це допоможе тільки підтримувати вагу, але ніяк не зменшить його.

Так що, якщо ваша мета все ж - позбутися від зайвих кілограмів, то алкоголь потрібно виключити повністю з раціону харчування. Інших варіантів, на жаль, немає.

Анна Опря

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі