03 березня 2020 о 16:00

Розділяй і володарюй: принципи дієти доктора Хея

Цей спосіб придумав лікар Вільям Ховард Хей ще в 1920-х роках (на Заході дієта носить його ім'я). Його першими «клієнтами» стали танцівниці кабаре, які були вкрай популярні в тодішньому кіно. Продюсери вимагали, щоб дівчата були худими, з невеликими грудьми і вузькими стегнами. Коли потенційні актриси Голлівуду дізналися про метод доктора Хея, вони поголовно почали харчуватися за його правилами. Мабуть допомогло, адже дієта досі користується популярністю у зірок кінематографа. Серед її послідовників - Елізабет Херлі та Кетрін Зета-Джонс.

Дієта Хея - що це?

Хоча дієта Хея зазнала ряд метаморфоз, через 90 років її головний принцип залишається тим самим: вся їжа поділяється на три категорії. Наприклад, фрукти і овочі - це лужні продукти, які допомагають організму підтримувати кислотний баланс. Друга і третя категорії - білки (протеїни) і вуглеводи , які під час перетравлення сприяють утворенню кислоти.

Основне правило - не змішувати продукти з різних категорій. Справа в тому, що, згідно з Хею, при одночасному попаданні в організм протеїнів і вуглеводів, процес перетравлення їжі та спалювання жиру серйозно сповільнюється. Дієтологи досі сперечаються про те, наскільки це твердження науково обгрунтовано. Однак всі вони згодні: проходження роздільної дієті зовсім точно формує здорові звички і покращує травлення.

Згідно дієті Хея, продукти слід розділяти за категоріями

Читайте також: Основи правильного харчування

Проте, мільйони жінок переконані: зірки брехати не будуть, а, значить, роздільне харчування дійсно допомагає скинути зайву вагу. До їхніх послуг давно існують таблиці сумісності продуктів. Наприклад, з них чітко випливає, що молочні продукти не можна вживати одночасно з фруктами, м'ясо - з картоплею, а курку, скажімо, - з маслом. Прощай, котлета по-київськи!

Однак це ще не все. Роздільне харчування забороняє поєднувати кислі фрукти з білковими продуктами. Наприклад, апельсини, лимони, ананаси і яблука можна їсти з м'ясом, яйцями або горіхами. Крохмальні продукти теж не «дружать»: картопля і хліб не повинні міститися в одній страві. Диня і Арбуз не поєднуються ні з якими продуктами. Втім, як і молоко. Так що відставте його подалі.

За майже сотню років дієтологи випустили не один десяток поліпшених «модифікацій» принципів роздільного харчування. Чого варта тільки дієта Шелтона, яка наробила шуму в 60-х роках минулого століття. Саме дієтолог Герберт Шелтон вивів звід правил роздільної дієти. Крім традиційного принципу не змішувати білки і вуглеводи, він приділяв велику увагу відпочинку до і після їжі, температурі їжі, радив споживати прості продукти, не переїдати, пити багато води. А окремим пунктом в його «заповідях» стояло ... відсутність поганих думок за обідом або вечерею.

Читайте також: Чому вечерю може бути пізніми щільним?

Плюси дієти

Які ж основні плюси роздільного харчування? Їх чимало.

1) Сумісні продукти швидко перетравлюються.

2) Поліпшується загальний стан організму.

3) У будь-якому випадку, відбувається, нехай і невелике зниження ваги.

4) Іде тяжкість в шлунку.

5) Не дивлячись на те, що дієта строга, раціон стає більш різноманітним.

6) Ви починаєте їсти більш помірковано.

Дієта Хея може сприяти поміркованості в харчуванні

Мінуси дієти

Ну, і куди ж без недоліків? Їх майже стільки ж.

1) Звикнувши до роздільного харчування, дуже непросто повернутися до звичайної їжі.

2) Треба розуміти, що майже всі продукти містять протеїни і вуглеводи, так що їх поділ - скоріше, теорія, ніж доведений факт.

3) У особливо чутливих натур проходження складним правилам дієти може викликати негативну реакцію, аж до нервових зривів, котрі можуть згодом призвести до таких недуг, як анорексія або булімія .

4) Далеко не всі здатні відмовитися від улюблених страв і часто відчувають гостре почуття голоду. Чи надовго їх вистачить - велике питання! Тут відчуття можуть нагадувати ті, як в системі періодичного голодування , а вони - не для всіх.

Підсумок

При всіх сумнівах, які викликає у вчених роздільна дієта, ніяких серйозних проблем організму вона принести не може. Чи вдасться з її допомогою схуднути саме вам? Це залишається питанням, відповідь на який ви не пізнаєте, поки не спробуєте. Швидше за все, якщо ретельно будете слідувати правилам цієї дієти (як і популярної іншої, наприклад дієти Дюка або дієти Південного пляжу ), якась кількість кілограмів дійсно піде. Але, як ми не втомлюємося говорити, такий результат призводить не сам «чарівний» принцип дієти, а то, що слідуючи її харчуванню, ви скорочуєте загальну добову калорійність. А, як ми знаємо, саме вона відповідає за схуднення (про це ми говорили в статті " Чому підрахунок калорій - єдиний спосіб схуднути? "). Якщо взяти до уваги навіть найпростіші принципи дієти Хея - не змішувати в одній трапезі білки і вуглеводи - наприклад, м'ясо і картоплю, вибираючи щось одне, вже зрозуміло, що такий обід буде набагато менш калорійним. Тому ми наполягаємо на тому, що таких же результатів, які в перспективі може принести дієта Хея, можна досягти, якщо просто на відсотків 20 урізати свій щоденний рівень калорійності. Але ті, кому складно рахувати калорії, і кому простіше дотримуватися певної системи харчування, можуть поекспериментувати з роздільним харчуванням.

Роздільне харчування - не найгірший з варіантів харчування, проте схуднути можна і за допомогою більш простих способів

Сучасні дієтологи рекомендують для початку побути на роздільному харчуванні 20 днів, щоб перевірити, чи підходить вона вашому організму. Так чи інакше, якщо вам не пощастить, є маса інших способів схуднути. А якщо принципи доктора Хея спрацюють, хто знає, може, незабаром вас візьмуть зніматися в кіно?

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі