16 березня 2020 о 12:29

Жахлива худоба: все, що тобі потрібно знати про анорексію

Моделі з показів, на яких одяг неприродно висить, оголюючи кістляві плечі і ребра? Може, фото дівчат, які в буквальному сенсі заморили себе голодом до такої міри, що їх обличчя схожі на обличчя воскових фігур? Бліді, виснажені, депресивні, без тіні сексуальності і привабливості. Це явно не та «ідеальна картинка», до якої прагнули дівчата, мріючи про стрункість і відсутності комплексів. Що ж тоді сталося з ними? Чому взявши курс на боротьбу з нібито зайвою вагою, їх «занесло» не туди? Невже, дівчата стали жертвами анорексії не розуміють, що перейшли межу і замість бажаного результату отримали справжню хворобу? Розбираємося в питанні разом з психологом Лесею Матвєєвої.

[expert_block id = "45"] [/ expert_block]

Анорексія - це розлад харчової поведінки, коли людина відмовляється від їжі, вважаючи себе занадто товстою і переконуючи себе в тому, що йому зовсім не хочеться їсти. І хоча про анорексію часто говорять, багато, як зазвичай, вважають її чимось нереальним. Вигадкою лікарів і повних людей, які не можуть перестати їсти. До речі, заперечення існування проблеми - це захисний механізм нашої психіки.

Так що не поспішай закривати цю вкладку, думаючи, що подібна тема не з твоєї реальності.

1. Анорексія - всього лише симптом.

Як і будь-який інший тілесний симптом, анорексія - наслідок особистісних труднощів, які будучи опрацьованим, викликають тілесний симптом. Вона є сигналом порушення прихильності. Тобто, коріння цього порушення йдуть ще в глибоке дитинство (вік до 3-4 років). Якщо в цьому віці мама не задовольняє потреби дитини, вона тим самим створює у нього уявлення про небезпеку світу. Порушена прихильність призводить до недовіри світу та іншим людям. Це порушення відбувається через розлади у дитини харчового контакту зі світом. А адже саме через цей контакт немовля отримує все необхідне для розвитку і росту організму.

2. Смертельна небезпека.

Анорексія в житті людини набуває форму тікання від реального життя, маскуючи суїцидальну поведінку. Ще будучи дитиною і зіткнувшись з тим, що життя не така вже й приємна штука, в підлітковому віці може виникнути анорексія як несвідома спроба піти з життя. За статистикою 10% анорексиков вмирають.

3. Відсутність вибору vs взяти під контроль.

Будь-який вид залежності - це втрата можливості робити вибір з власної волі. Навіть тимчасова ремісія НЕ застрахує від того, що стресова ситуація, тривога, невдача на роботі знову приведуть до анорексії. Розуміючи, що це неправильно і нездорово, під впливом зовнішніх чинників, ти можеш вибрати звичний спосіб реакції - відмова від їжі.

Соціальна реклама проти анорексії

Звернувшись до психотерапевта ти, по-перше, зможеш виявити що анорексія - це твій спосіб реагувати на те, що відбувається; по-друге, почнеш опрацювання дитячих витоків розладів. У парі з психотерапевтом ти зможеш розширити зону своїх можливостей (тобто знайти інші способи реакції), відкрити свої ресурси, зміцнити особистісні структури і, що дуже важливо, відновити функцію вибору.

Чітатйте також: Здорове харчування або нервова орторексія - в чому різниця?

4. Підміна понять: це ніякий не ЗСЖ.

Зрозуміти, що звичне харчова поведінка перетворилося в розлад, можна звернувшись до цифр. Якщо протягом більш ніж 3-х місяців, частіше, ніж три рази на тиждень, ти звертався до різних способів відмови від їжі - це, швидше за все, анорексія.

Так само, як і детокс , очищають голодування, сокові дієти, стаючи способом життя, приховують під собою анорексію. Якщо ти не їж нічого, крім «поживних» соків або по три-чотири дні «розвантажувати» відмовляючись від їжі, твоє здоров'я в небезпеці.

Не варто заспокоювати себе тим, що тобі досить соку. Якщо навіть думка про те, щоб з'їсти звичайну їжу викликає у тебе паніку - це привід звернутися до фахівця. Можна догратися до такого ступеня, що непомітно для себе перестати приймати тверду їжу і наповнювати себе тільки соками або смузі. Відмовки в стилі «я за ЗСЖ», «я правильно харчуюся», «смузі - корисніше, ніж бургери» можуть приховувати справжню харчову проблему. Так, фаст-фуд не найкращий вибір для щоденного раціону, але слідом за ним, велика частина продуктів переходить в розряд «шкідливої».

Читайте також: Основи правильного харчування

5. Під впливом ЗМІ.

Жертвою анорексії стає не кожен, так само як і у випадку з іншими тілесними проблемами, це розлад - наслідок впливу безлічі факторів. Порушення дитячої прихильності - один з них. Але до нього додається і багато інших.

Рекламна кампанія Victoria's secret

Чи не згадати про сучасну моду на худорлявість я просто не могла. Підтягнуті і стрункі моделі з журнальних сторінок, з реклами та райдужного Інстаграма можуть подіяти так, що шматок в горло не полізе. Не дарма був популярний жарт «Лід - єдине, що можна їсти після перегляду шоу« Victoria's Secreet ». Звичайно, хтось подивився і забув, а хтось під враженням вирішив, що взагалі перестане їсти. Але тиск, який дівчатка відчувають з ранніх років, робить свою справу. І це постійне порівняння себе з моделями, і розуміння, що не дотягуєш до них, породжує комплекс неповноцінності.

6. Від неприйняття свого тіла до анорексії.

Нормально бути незадоволеною своїми формами в підлітковому віці, приблизно з 12 до 15 років. Прискіпливе ставлення до себе і своєї зовнішності цілком вписується в рамки підліткового кризи, коли постійно вишукуєш в собі якісь недоліки. Але саме в цьому віці і з'являються ризики виникнення анорексії. Коли під впливом підліткової субкультури починаєш прагнути до фігури, як у коханої Кари Дельвінь і цілодобово готова жувати тільки салатики.

Яке послання отримує підліток від свого оточення, від таких же невпевнених у собі дівчат? Часто воно звучить як «Твоє тіло недостатньо привабливе і худе», «В моді худорлявість, а ти не в тренді!». Але це аж ніяк не означає, що реакцією стане анорексія. Можна посидіти місяць на салатик і відчути, що це не твоє.

Реклама Gucci, розкритикована за нездорову худорлявість моделі

Але ось саме ключове тут «відчути». А якщо ти не чуєш себе, звикла орієнтуватися на інших, то легко проігнорувати послання свого тіла.

Цим і небезпечно неприйняття себе, адже втрачаючи чутливість до свого тіла, ти з легкістю завдаєш йому шкоди. По суті, вибираючи шлях відмови від їжі, ти вибираєш ту точку, в якій тобі тілесно некомфортно.

Читайте також: Як навчитися адекватно сприймати свою вагу?

7. Шукай підтримку.

Як я вже згадувала вище, впоратися з анорексією можна разом з психотерапевтом, а краще - з залученням лікаря-дієтолога. Добре, якщо у тебе є близькі, значимі люди, на яких ти можеш покластися, серед яких тобі комфортно. Адже, сім'я - місце, де має бути безпечно, де можна розслабитися і бути собою. Якщо батько, як і раніше, підливає масла у вогонь і називає тебе жартома «пончиком» або «пампушечки», навряд чи це посприяє твоєму прийняття себе.

І, звичайно ж, важливо, щоб суспільство перестало пропагувати нереальні і нездорові форми. Щоб ЗМІ почали публікувати фотографії, проводити акції на підтримку нормального тіла і прийняття себе. Підлітків необхідно інформувати про те, що небезпечно морити себе голодом і експериментувати над своїм тілом.

Відмінні приклади проти пропаганди нездорової худорлявості - рекламна компанія косметики «Dove»; популяризація моделей «плюс size»; законопроекти на кшталт тих, що прийнятий у Франції про заборону працювати моделям з низькою вагою. Все це транслює в маси ідею про те, що це ненормально, неправильно виснажувати себе голодом.

Бодіпозитивная рекламна кампанія Dove

Замість P . S . Після 30 років анорексія зазвичай «обростає» іншими супутниками, такими як депресія, панічні атаки, підвищена тривожність і може привести навіть до розладу особистості. Тому, чим раніше визнаєш ти, що це дійсно проблема, тим швидше ти з цим справишся.

Читайте також: 6 фактів, які потрібно знати про булімії

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі