20 лютого 2020 о 09:00

Одержимість «здоровою їжею»: все, що тобі потрібно знати про орторексію

Глютен , молочні продукти, м'ясо або всі продукти тваринного походження, їжа, приготована за допомогою термообробки - ось тільки деякі з «відбракованих». Багато дівчат, наслідуючи соціальні тренди, переходять на дієти на кшталт «салатної» або «сокової», обмежуючи себе від 3 днів до тижня і довше, лише такою консистенцією їжі.

Цей харчовий «тренд» має свою назву - орторексія. Орторексію ще можна назвати «здоровою залежністю», а це апріорі неможливо. Якщо пошук тільки здорового, корисного, очищеного перетворюється на мету твого життя - це привід для занепокоєння. За подібним скануванням і жорстким відбором ховається харчовий розлад. Небезпека цієї проблеми саме в тому, що вона маскується під здоровий тренд. Адже ти ніби дбаєш про свій організм, обираючи найкраще!

Є такий вислів «Краще - ворог хорошого» і в ситуації з орторексією він дуже точно характеризує цей процес. Коли ж починати турбуватися, що орторексія непомітно оселилася в твоєму житті? Як не допустити, щоб виключно правильне харчування не позбавило тебе смаку до життя? Давай розбиратися разом з психоаналітиком та практичним психологом Лесею Матвєєвою.

[Expert_block id = "49"] [/ expert_block]

1. Фокус на тарілці.

Починається все з того, що думки про те, щоб такого «правильного» з'їсти на сніданок, обід і вечерю віднімають у тебе величезну кількість часу. Вибір, замовлення і покупка спеціальних продуктів, їх приготування у твоєму графіку відсувають усі хобі та захоплення. Тепер головний інтерес - це блоги про те, як приготувати суперживильний смузі, коктейль із пророщеної пшениці або морозиво без молока та цукру. До цього додається ведення своєї сторінки в «Інстаграмі» з докладним звітом про сніданок безглютеновою вівсянкою на мигдальному молоці. І, все, про що ти можеш говорити, зводиться до того, як ти погарнішала після тижня без молочних продуктів або як ти тепер готуєш все лише в пароварці.

2. Придуманий симптом.

Щоб якось виправдати свою пристрасть тільки до екологічно чистих, натуральних продуктів, до виключення лактози, глютену, м'яса, ти несвідомо почнеш знаходити у себе все нові ознаки негативної реакції організму. Алергічні реакції, проблеми з травленням і самопочуттям. Звісно, у тебе може бути непереносимість лактози або алергія на глютен, але достатньо здати алергопробу та просто дізнатися про це.

Одна справа, якщо ти розібралася, що цей продукт дійсно шкодить твоєму самопочуттю та зовнішньому вигляду, а зовсім інша, якщо це нічим непідкріплена нав'язлива ідея. Склавши свій раціон під керівництвом лікаря-дієтолога, ти зможеш уникнути необгрунтованої заборони на різні категорії продуктів. Так, відмовляючись від молока чи сиру тваринного походження, ти можеш помітити, що у тебе дійсно зник целюліт . Але також ти втрачаєш і ту користь, яку отримував твій організм.

Що цікаво, якщо ти починаєш переконувати себе, що цей продукт тобі не походить, що тобі після нього погано, організм починає очікувано реагувати. «Дарувати» тобі стани, які ти сама собі вселила. Саме так і працює «чарівна» сила переконання або ефект Плацебо.

Чітатйте також: Здорове харчування або нервова орторексія - в чому різниця?

3. Прощавай смак до життя.

При орторексії працює принцип «Головне, щоб корисно», а те, як це виглядає і наскільки смакує, зовсім неважливо. Те, що ти більше не дозволяєш собі улюблену моцарелу чи латте з карамеллю, не лише ознака залізної волі. Це ще й ознака перекосу в сторону харчового розладу. Тільки ти можеш перевірити себе: якщо ти фізично не можеш змусити себе з'їсти колись улюблений круасан, якщо ти починаєш панікувати при думці, що щось неправильне отруїть твій організм - це ознака орторексії.

4. Замкнене коло.

Іншою ознакою цього харчового розладу є циклічність процесу. Наприклад, спочатку ти дотримуєшся дуже правильного раціону, суворо вираховуєш калорії та необхідну кількість вітамінів. Потім зриваєшся на кілька днів/тижнів/місяць і, відчуваючи страшне почуття провини, знову повертаєшся до того, з чого почала. Подібний цикл може тривати від місяця до кількох років. Але, так чи інакше, цей процес знаходиться поза твоїм контролем. Інтуїтивно ти можеш відчувати, що тут щось не так, але через те, що це не настільки відомий розлад, як анорексія, булімія або напади переїдання, заспокоювати себе, що все в нормі. При цьому продовжуючи жити в страху з'їсти щось погане, що несе потенційну шкоду твоєму тілу.

5. Зона ризику.

Однією з причин виникнення орторексії можна виділити дитячу травму у віці від 0 до 18 місяців. З цієї стадії розвитку починаються коріння проблем харчових розладів. Їжа - найперша метафора любові, найперші відносини, які будує новонароджений. Надалі емоційне життя дитини продовжує відбиватися на їжі. Якщо у дітей зустрічається вибірковість у їжі, це завжди пов'язане з високим нервовим напруженням, пережитим стресом, тривогою або травмою. Виростаючи можна продовжувати відігравати негативні емоції та стрес у відносинах з їжею.

Іншим «фактором ризику» є перфекціонізм та незадоволеність собою, своїм тілом. Вони підштовхують багатьох жінок і чоловіків до прагнення «очистити своє життя та організм». Неконтрольована орторексія може перейти в анорексію, яка тягне за собою повну відмову від їжі.

Читайте також: Лякаюча худоба: все, що тобі потрібно знати про анорексію

6. Життя після очищення.

Наслідком псевдо ЗСЖ та постійного обмеження у харчуванні може стати цілий комплекс порушень в організмі, викликаних неповноцінним харчуванням. Анемія, серцево-судинні порушення, болі в суглобах, ламкість кісток, проблеми зі сном, і це лише початок списку. В емоційному плані наслідки орторексії проявляються, як підвищена тривожність, перепади настрою, незадоволеність собою і навіть депресія.

Зміни тебе чекають і в соціальній сфері. Частина друзів-знайомих просто відпаде, втомившись слухати про особливості твого харчування та фізіологічний аспект процесу. Комусь буде складно витримати твоє засудження і нерозуміння, як, наприклад, можна з'їсти справжній «Наполеон» з його тисячами калорій, маслом та заварним кремом.

Орторексія викликана не стільки бажанням схуднути, а прагненням в цілому очистити свій організм, почати вести більш правильний спосіб життя, а стрункість - вже побічний ефект. Але незабаром бажання «злегка оздоровитися» переростає у життєву позицію, вибір стратегії поведінки. Центральною темою для розмов стає обговорення харчових переваг, вибір продуктів і всі «колохарчові» теми. Такий нав'язливий інтерес до однієї теми явно не робить тебе приємним співрозмовником.

Харчуватися потрібно правильно, обираючи хороші, якісні продукти. Але якщо думок і розмов про здорове харчування стає занадто багато, якщо це краде весь твій життєвий ресурс, це вже не про здоров'я. Їжа - це спосіб насититися, отримати задоволення та наповнитися енергією, а не особливий світогляд. Про це варто пам'ятати, коли хтось тебе спробує переконати, що, наприклад, вершкове масло - це зло.

Читайте також: Основи правильного харчування

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі