13 вересня 2019 о 09:00

Янг-едалт, або Які книжки обирає digital-покоління

Янг-едалт література давно вже не розглядається як фанове дозвілля, вона є джерелом отримання нових знань та емоцій, яких, можливо, не вистачає в реальному житті. Адже тенденції формують самі читачі, а видавці підтримують цю хвилю та видають книжки за уподобаннями підлітків.

Діджитал, дружба та перше кохання

«Хмара» Клавдії Пічман — це майже мікс “Чорного дзеркала” та “Паперових міст”. Сюжет переплітається з найсучаснішими технологіями типу автопілоту в машинах із пошуками загадкового хлопця, в якого так щиро закохалася головна героїня Емма.

Пол та Емма познайомилися у Фейсбуці, легке та ненав’язливе спілкування - те, що так було потрібно дівчині, що тільки-но пережила страшну втрату. Поступово в Емми з'являються почуття до хлопця й вона призначає зустріч, та йому ця ідея аж ніяк не до вподоби. Тоді Емма бере карту, друга Метта і рушає в інше місто на пошуки Пола. Але те, що вона дізнається, вибиває грунт із-під ніг і навіть наражає життя на небезпеку.

Невиліковна хвороба, соціум та стосунки

Складні теми висвітлює у книзі «Слова на стінах» авторка Джулія Волтон. Якщо ви колись читали «Квіти для Елджернона» Деніела Кіза, то відразу зрозумієте, чому так.

Історія розповідає про американського підлітка Адама, у якого досить рано діагностували шизофренію. Він не здатен відрізнити марення від реальності. Аби позбутися галюцинацій, він погоджується на експериментальне лікування. На певний час ліки допомагають, та, зрештою, його таємниця стає відомою оточуючим. Як зреагують нові друзі та кохана дівчина, дізнавшись про його хворобу? Адам описує кожен день: свої почуття, емоції, розповідає про нові знайомства і спілкування зі своїми галюцинаціями. Та в книзі настільки встановлений неймовірний баланс страждання від хвороби і гумору, що історія сприймається легко та подекуди навіть фаново.

Youtube, тренди та влоги

Емма Мосс написала книгу для всіх, хто зависає на ютубі та мріє стати новою Катею Клеп та хайпити як EeOneGuy у найкращі часи. «Люсі Локкет: онлайн-катастрофа» розповідає про дівчину Люсі, що йде до нової школи. У перший же день вона потрапляє в катастрофічні ситуації, одну з яких встигає зняти її однокласниця. Ролик завантажують в інтернет, і тепер вся школа знає про її провал. Аби побороти страхи і відволіктися від траблів, Люсі заводить відеоблог. Окрім прикольного сюжету, авторка подає практичні поради від того, як створити власний канал до того, як потрапити в тренди Ютубу.

Кожне покоління, не важливо, Y це чи Z, прагне читати круті книжки на актуальні для себе теми. Автори та видавці слідкують за цими трендами та шукають нові мікси для найвибагливіших читачів. Ці та інші новинки шукайте вже восени на Форумі видавців.

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі