10 серпня 2019 о 08:24

Подорожі з маленькою дитиною: лайфхаки від мам

Олександра Матвєєва

Автор ресурсу для подорожуючих батьків TravelMama та засновник співтовариства TravelMamaClub.
Дитині 3,3 роки.

Я мандрівниця зі стажем. Кількість країн наближається до 40, з них 25 разом із малюком на руках, кілька зимівель в Азії з малятком, яхтові подорожі, активний гірськолижний відпочинок, самостійні подорожі до США та Азії, а також нереальна Папуа Нова Гвінея! Як же ми докотилися до такого способу життя?

Перша подорож, в яку ми взяли дитину, відбулася не за тридев'ять земель, а у наші рідні Карпати. Коли дитині виповнилося три місяці, ми вирушили на місяць у Буковель, орендували будинок в сусідньому селі разом зі ще однією сім'єю, щоб розділити витрати. Крихітка дихала гірським повітрям, а батьки почергово підкорювали гори. Я завжди раджу починати з малого: спробуйте себе у міні-подорожі з малюком, звикнете один до одного, а тоді вже підкорюйте все нові і нові горизонти.

Десь після тридцятого перельоту доньки я перестала вести рахунок її повітряних пригод і вже не думаю, як вона перенесе переліт, особливо коли справа наближається до обіду і сон ось-ось її наздожене. Ну а якщо летіти лише кілька годин, я вже зовсім не морочуся - лише беру побільше снеків та змінний одяг. Ми давно перестали крапати ніс перед злетами та мучитися сумнівами «а раптом...» і накручувати себе. Після 12-годинних перельотів, короткі маршрути в європейських напрямах нагадують поїздку в метро на інший кінець міста.

Я вважаю, що запорукою чудової сімейної пригоди є, перш за все, внутрішній настрій та впевненість мами. Малюк все відчуває з самого народження, тому почніть підготовку до подорожі з себе, а дітки, зазвичай, пристосовуються та переносять все набагато простіше за дорослих.

Звичайно ж, варто відвідати педіатра, який спостерігає малюка і якому ви довіряєте своє дитя, отримати добро на поїздку і з упевненістю вирушати в дорогу.

Ми прихильники вакцинації, у доньки є всі необхідні щеплення не лише для нашої країни, але і для Азії. Щепити дитину чи ні - це тільки ваше рішення та відповідальність, як батьків.

Я, напевно, не зовсім нормальна мати, у мене не було страхів щодо поїздок з дитиною, я була впевнена, що спільні подорожі принесуть їй лише користь. Звичайно, вирушаючи в будь-яку поїздку (навіть Україною) я рекомендую потурбуватися про туристичне страхування. Це важлива частина впевненості мами у спокійній подорожі. Обирайте надійну страхову компанію, яка не менше десяти років працює на нашому ринку і має позитивні відгуки бувалих мандрівників.

Якщо говорити про їжу та аптечку, то, безумовно, дуже багато залежить від віку малюка і напряму поїздки. Я годувала грудьми практично до двох років, перш за все тому, що це було зручно в подорожах і довгих перельотах.

Якщо ви обираєте європейський напрям - тут все простіше і звичніше, в супермаркетах полиці завалені якісним органічним дитячим харчуванням, наприклад, моя донька дуже любить баночки HiPP. У цьому продукті я впевнена на 200% тому що сама особисто була на органічній фермі компанії в Польщі і бачила весь процес дбайливого вирощування сировини для харчування.

З Азією дещо інша історія. Наприклад, туди заборонено завозити баночки з м'ясним харчуванням з Європи, тому знайти можна лише фруктові. Обидві зимівлі я брала на перший час звичне маляткові банкове харчування (кілька паків) та кілька пачок гречки і геркулесу. Всі нові фрукти і морепродукти я рекомендую вводити потроху, дивитися на реакцію малюка та збільшувати дозу.

Наша аптечка зменшилася з досвідом: я беру все найнеобхідніше на перший час, для всього іншого я беру лише туристичну страховку. Моя аптечка в ручну поклажу виглядає так: електронний градусник; щось від температури (свічки Ціфекон, в разі необхідності сироп парацетамолу купую на місці) краплі в очі, вуха, ніс (широкого спектру дії), щось для горла (пастилки, спрей + від печії), сорбент декількох видів (вугілля, Ентерофурил, Ентерол) та для відновлення мікрофлори (Смекта, Лінекс, Домрид, Нифуроксазид), Лоперамід від діареї, кілька пакетів Фармацитрона та Парацетамола для дорослого в таблетках, спрей Октеносепт для дезінфекції, Бетадин замість йоду, від шишок і синців - мазь Арніка (підійшов краще за Траумель), медичний пластир, протиблювотне та тест на ротавірус, ліки від алергії, аспірин та Спазмалгон, спрей з пантенолом, Судокрем від попрілостей і пітниць (особливо в літній період).

Антибіотики самостійно я не прописую ані собі, ані своїй сім'ї і не беру їх з собою.

Ольга Руденко

Фотограф, блогер.
Дитині два роки.

Разом з малюком ми вже відвідали сім країн, хоча до його народження ми з чоловіком особливо не подорожували. Уже під час вагітності загорілися зимівлею в Таї. Син народився в лютому, тому вирішили їхати на наступний сезон. І вже 1 жовтня, коли Андрійкові було повних вісім місяців, ми вирушили у свою першу подорож. Обрали острів Самуї за рекомендацією сестри чоловіка, яка жила там якийсь час. Усі навколо вважали нас божевільними: перша поїздка з такою маленькою дитиною, та ще й так далеко, і на невизначений термін. Але ми знали, що все буде чудово. До поїздки ніяк готували ані себе, ані дитину (ніяких щеплень та іншого). Хіба що прочитали мільйон блогів про життя Самуї, тож знали, що нас там чекає. Добре, що у наш час інформації в інтернеті достатньо. Якщо вже мова зайшла про підготовку, то ми навіть квитки взяли лише в один бік.

Я боялася першого польоту, не знала, як син відреагує. Переліт був нічний (10 годин), малюк мав вже спати, і я нервувала, що ми збиваємо графік. Тепер всім-всім кажу, що в першу чергу, мама повинна бути спокійною, адже дітки все відчувають. З собою під рукою має бути все найважливіше: їжа (на грудному вигодовуванні найпростіше), підгузники, серветки, змінний одяг. Для старших діток ще іграшки (бажано нові, щоб можна було розважити дитину). Аптечку ми не беремо після першої ж поїздки, в цьому немає сенсу, все можна купити на місці. А ось страховку в кожну поїздку робити обов'язково.

З порад: чим молодша дитина - тим з нею легше, це факт. Вони ж їдять і сплять, що ж тут складного? А ось старших діток треба розважати, але хіба ви вдома їх не розважаєте? У невеликі подорожі ми літаємо лише з ручною поклажею - це два рюкзаки і сумочка з їжею. Тож раджу не набирати зайвого - це можливо.

Наталія Ларіна

Засновниця тревел-проекту HIDRoad .
Двоє дітей: 2.9 року і 6 місяців.

З дитиною ми відвідали Ізраїль, Литву, Португалію, Єгипет, Росію. Також було кілька подорожей Україною. Перший раз втрьох поїхали з Ізраїлю (де ми живемо ) до Єгипту. Можливо, це дивне рішення, їхати з моря на море, але мені необхідно було вирватися з одноманітних буднів у іншу картинку. Короткий переліт, All Inclusive та дешевизна - що може бути краще? Синові було чотири місяці.

Маршрут був не найлегшим: з Хайфи до Тель-Авіва на поїзді, там ніч у готелі, адже ми не подумали про те, що поїзди не ходять у шаббат і довелося їхати заздалегідь, потім короткий переліт в Ейлат і пішки через кордон у Табу. Готель був на самому кордоні.

До поїздки, здається, я ніяк не готувала ані себе, ані дитини. Він був на грудному вигодовуванні, тож про це я не хвилювалася. Взяли домашню аптечку, стопку боді, запаслися підгузниками для плавання, купили коло для купання і поїхали.

Одне з можливих складнощів і страхів - сам шлях, переліт або переїзд. Полегшити собі життя можна підготовкою та почуттям гумору. З дитиною молодшого віку, до року, найлегше, особливо якщо вона на грудному вигодовуванні. Якщо старша - допоможуть улюблені/нові іграшки, лічилки, їжа та всілякі розваги, спроба підгадати переліт під графік сну тощо. Можливо, в кінці перельоту у вас відваляться руки, оніміють ноги, а спина заведе власний блог зі скаргами на тяжке життя, але є і хороша новина - літак точно приземлиться доволі швидко. Ви виспитесь і новий день буде класним.

Найбільш далека наша поїздка: Київ - Порту - Лісабон - Азорські острови. Синові було вже майже два роки, і ми зважилися на поїздку в такому ключі, як їздили до дітей, з безліччю внутрішніх перельотів-переїздів. Найголовніше для подорожі: підготовка та спокій. «Спокійна мама - спокійна дитя» - ця формула в моєму випадку працює.

Щодо аптечки, для свого спокою необхідно подумати про це заздалегідь, часто в інших країнах ліки лише за рецептом або з незрозумілими назвами, та й в цілому не хочеться бігати вночі незнайомим містом у пошуках жарознижуючого. В інтернеті є повно списків, обирайте той, з яким згодні ви та ваш педіатр. Їжа сильно залежить від того, до чого зараз звикла дитина. Ми подорожували без нічого, коли було грудне вигодовуванні, потім їздили з банками і кашами, потім призвичаїлися замовляти у кав'ярні їжу, яка підійде і дитині.

Лайфхаків дуже багато, вистачить на окрему статтю, напевно. Беремо з собою переноску (слінг, рюкзак), часто потрібні вільні руки і не будь-де проїде коляска. Довгий переліт краще обрати нічний, а короткий - денний, щоб не поламати нічний сон. Якщо у дитини немає окремого місця, можна обрати місця по типу А і С, і тоді є ймовірність, якщо літак не повний, з вами нікого не посадять на місце B і у вас буде три місця. З собою у поїздку потрібні іграшки: і нові, і улюблені старі, в залежності від захоплень дитини. У літак можна брати дитячу їжу - вона сильно відволікає дитину, в разі чого.

Заздалегідь важливо подивитися розваги для дитини: зоопарки, океанаріуми, парки розваг, в залежності від віку. Якщо орендуєте автомобіль, нагадайте про дитяче крісло - якщо не замовити його заздалегідь в пункті видачі авто вони можуть раптово скінчитися. Якщо дитина маленька - заздалегідь зателефонуйте в авіакомпанію, уточніть, чи можуть вони надати люльку. Звичайно, летіти з дітьми складніше, аніж без дітей. Але це не настільки складно, щоб відмовитися від поїздок, якщо вони вам подобаються. Адже я літаю з малюком з його чотирьох місяців, я думаю, що чим дитина молодша, тим легша і підготовка і поїздка

Звичайно, є ряд місць, куди не потрібно їздити з дітьми. Наприклад, мені не спаде на думку поїхати з ними до Лас-Вегасу - принаймні, до їх повноліття. Можливо, я б хотіла поїхати в якусь романтичну поїздку з чоловіком без детей. Але в цілому, в будь-якій країні, мені здається, можна знайти альтернативу для дітей, наприклад, на Азорських островах, куди ми їздили дивитися на китів, з маленькими дітьми не беруть на меленький човен на весь день в океан, але ми чудово в цей час попливли дивитися на тих же китів на великому човні, де немає таких обмежень. Я б не поїхала з дітьми в похід у гори чи на байдарках, але думаю, для дітей з десяти років вже немає таких обмежень (залежить від складності походу, звичайно), тож ми просто трохи зачекаємо. Подорожувати з дітьми - веселіше, ніж здається. До речі, в травні ми знову їдемо на Азорські острови дивитися на китів - вже з двома дітьми. Приєднуйтесь і нічого не бійтеся!

Комментарии

Показати коментарі Приховати коментарі